Släktforskning

Under en period har jag tagit ut mitt behov av besatthet i släktforskningsvärlden. Detta har inneburit många dagar på Landsarkivet i Lund, rotandes bland gamla kyrkböcker och en hel del besök på sidan ddss.nu (Demografisk Databas för Södra Sverige). Tursamt nog har min släkt hållit sig inom de socknar som är nästan helt inmatade i detta sökverktyg. Eller i alla fall på min mors sida. De socknarna är Örkened, Loshult och Osby. I övriga socknar är det tyvärr så stora luckor att det inte är riktigt bra att använda verktyget.

Ett par tips som sparar åtskilligt med tid

Verifiera alltid dina uppgifter mot husförslängden (kuverten heter sockennamn A:#). Gör du detta sparar du frustrationen över att ha byggt upp en hel släktlinje fel.

Även om du får fram data snabbt med hjälp av exempelvis Genline, DDSS eller den danska motsvarigheten Arkivalieronline bör du kolla upp det mot källor på plats.

Om prästen har skrivit kluddigt på ett ställe – se efter om han har skrivit mindre kluddigt på ett annat ställe och jämför den kluddiga texten med den icke-kluddiga texten.

Använd formulär för din data (eller ett släktforskningsprogram som exempelvis Personal Ancestral File (eller om du är kommandoradsnörd Lifelines)) och ange alltid källor så att du hittar tillbaka igen.

Var inte rädd att skriva till församlingar och fråga – samla bara på dig all data du kan hitta innan du gör det.

Hör efter med andra släktingar om någon annan i din släkt har släktforskat innan.

Lifelines
Open Source men kommandoradsbaserad.
Ark för familjedata
Ark för familjedata av egen design
Personal Ancestral File
Bra program som är gratis men har någon diffus koppling till mormonerna.

12 thoughts on “Släktforskning

 1. Använder inte Genline. Finns ytterst lite poäng (extremt lågupplösta bilder plus att det är fruktansvärt dyrt) med det när man bor i Lund och har tid att sitta på Arkivcentrum Syd. Även om jag inte hade bott i Lund hade jag förmodligen hellre lagt pengarna på att åka dit än att betala för Genline.

  När det gäller Kröger så har jag upptäckt det misstaget själv, men inte reviderat här (eller någon annanstans för den delen). Har varit upptagen med min pappas något krångligare anor (involverar danskar och folk som flyttar hit och dit). Min utgångspunkt var nämligen att jag skulle försöka klarlägga anorna ner till början av 1700-talet för båda mina föräldrar. I och för sig har jag stött på patrull med pappas anor i och med att hans mormor var oäkta.

  Min koppling mellan personerna var att Jöns (Kröger Jr) och Jöns (uppenbarligen Lundgård Jr) hade samma födelseår. Det plus moderns namn (Sophia Elisabet Kröger) förstås. Vet du något om Jöns Kröger Sr så vore jag tacksam för det. Att jag är släkt med Jöns Kröger Jr ser dock klarlagt ut. Är du också det?

  Undrar också om namnet Kröger som verkar har varit ett väletablerat namn i trakterna under denna period. Hur kommer det sig att Jöns Kröger Jr & Sr båda har samma efternamn som prosten för Västra Göinge?

 2. Ofta gick någon son i faderns spår och bodde kvar i samma soldattorp. Jöns Kröger Sr och Jn finns med i ”DDSS” Demogafisk databas södra Sverige under döda i Loshult. Jöns Kröger Sr familj finns på husförhör 1780-1795 sid 29 (Kristianstad, Loshult).
  Mitt släktskap med Jöns Kröger Jn är: Farfars farmor farmors far.
  Tycker soldatforskningen är intressant, det hände mycket på den tiden. Vilka bataljer var de med om?

 3. Det som förbluffar mig är ifall Kröger verkligen är ett soldatnamn eller ett äldre släktnamn. Enligt vad jag har förstått så gick soldatnamnen inte i arv i många fall. I alla fall inte i två andra fall i min släkt; Rasmus Löfgrens äldste son Per behöll inte Löfgren utan hette Rasmusson. Likadant var det med Pers dottersons makas far Ola Persson Ekvall, vars fader hette Per Olsson Östberg (å då var denne ändå korpral).

  Vad trevligt att de började med husförhör lite tidigare i Loshult. Enda platsen där jag har släkt som de gjorde det på är Virestad. Vilken av Jöns Kröger Jrs döttrar härstammar du ifrån? Jag är släkt med honom via Pernilla…

 4. Har läst boken ”Svenska knektar” av Lars Ericson som handlar om indelta soldater under tre sekler. Där skriver han att det är stor skillnad mellan olika landskap när det gäller soldat-arvet, från far till son. En del var soldater hela livet, en del bara några år.
  Härstammar från Jöns Kröger Jr dotter Ingjer.
  Jöns Kröger Sr hustru hette Bengta Jönsdotter * 1746-05-04 död
  i rödsot 1809-10-29 i Loshult, Karhult . Jobbar på att hitta föräldrarna. När jag hittar något skriver jag på din hemsida.

 5. När Genline kommer med sina högupplösta sidor i vår så blir det lättare. Har provat som det är nu…..nej det är alldeles för dålig upplösning. Återkommer när jag har info om Kröger Sr.

 6. Hittade det här inlägget på ”Rötters” hemsida, daterat 2008-03-30.

  Hej Carina!
  Arvid Friman är min ff mm fm ff och sonen Jöns(Arvidsson)f.1711-09-10 är min ff mm fm f. Denne Jöns var gift med Elna Jönsdotter ff mm fm m. Hon föddes 1701-09-20 i Loshult och dog 1759-05-18 i Killeboda torp,Loshult sn. Paret fick tre barn: Bengta(I)f.1734-09-11 d.1742-08-11. Jöns f.1739-07-09 d.1804-09-07 BENGTA(II)(min ana ff mm fm) f.1746-05-04 d.1809-10-29 i Karhult,Loshult sn.
  Denna BENGTA(II)var gift med Ryttaren och torparen Jöns Persson Kröger f.1747-01-03 i Virestad sn,Kronobergs län och d.1800-01-31 i Karhults torp,Loshult sn. Fortsättning följer…….
  MVH Bertil

 7. Satt och stirrade på prästens kluddiga handstil på Landarkivet och fick också det till Persson. Hittade att fadern eventuellt skulle ha varit Per Stockenberg (född 1715 i Loshult) som också var ryttare. För det finns en sådan anteckning i Loshults födelsebok 1747. Men prästen har en sjukt kluddig handstil. Ifall det nu är så att Per Stockenberg är personen (Virestad gränsar väl till både Loshult och Örkened) så är det uppmuntrande att personen som var präst i Loshult före kluddaren hade en väldigt ren och fin handstil. Men jag gick över till morfars sida efter att ha tittat bara lite grann så jag hittade ingenting.

Kommentera