Konfrontation inte samarbete

Den nya tidens myndighetsutövning (i Danmark tydligast markerad under konflikten kring Ungdomshuset) börjar ge utslag i Sverige. Att föra upp The Pirate Bay på listan över sajter som sprider barnporr ger filtret ett löjets skimmer och är ett allvarligt tecken på att myndigheterna har givit upp inför storföretagens maktmissbruk.

Ändå är det knappt någon som ställer den avgörande frågan i debatten, Vad skall vi med en stat till om storföretagen ändå skall bestämma? Att det sedan inte är någon egentlig skillnad mellan de olika administrativa enheterna blir man nästan garotterad för att man vågar föreslå. Särskilt av alla härliga nyliberaler (föredrar dock Jello Biafras term nyfeodaler) som tror på företagens och den fria marknaden felfrihet.

Läste att konfrontationen kring Ungdomshuset i Köpenhamn gick lös på en 80 miljoner kronor (danska då – vilket borde bli en bit över 100 svenska). Pengar som har fått tas från kommunens budget och således drabbar skolor och annan verksamhet som fyller ett syfte för att lyftas över till maktmissbruk och repression. Detta gör man istället för att hitta en förhandlingslösning där insamlade medel till Ungdomshuset hade kommit till nytta (enligt vad jag har förstått nästan 10 miljoner kronor). Bra jobbat i maktens korridorer.

Såg häromdagen den svenska 70-talsfilmen Äppelkriget med Hasse och Tage och börjar känna att den tyvärr inte längre är en satir av ett värsta möjliga scenario. För dagens politiker och poliser verkar vara i lika bra kontakt med folket som kommunalrådet i filmen.

Som slutkläm får jag väl dra fram lite gammalt gnäll. Hårt mot hårt som kamp mot brottslighet är en metod som bevisligen inte fungerar. Vi kan bara ta fram statistiken och titta. Under perioden 1734-1866 bestraffades väldigt många brott med döden (72 st totalt om jag inte missminner mig helt och hållet). Trots detta hade vi en mordfrekvens som inte ens överträffas idag (och då får vi faktiskt framhålla att det inte fanns lika mycket folk i landet som idag). Inte heller avskräckte 30 dagar på vatten och bröd för lösdriveri folk från att vara arbetslösa. Bevisning är ganska entydig men ändå fortsätter folk och drömma om hårda tag. Fy vad man längtar till en tid då det fanns åtminstone någon from av framtidstro…