Videomix

Efter Videomix skandalösa uppträdande vid den fackliga blockaden i höstas så bestämde jag mig för att bojkotta dem, vilket i och för sig inte gav mig så många alternativ ifall jag vill hyra film. Shell eller Videomix… Vilket väljer man egentligen? Pest eller kolera känns det som. Hur som helst har Videomix VD’n Kent Olsson mage att ge Handels skulden för deras dåliga resultat som, enligt honom, tvingar dem att stänga två butiker. Till honom vill jag faktiskt bara säga skärp dig. När företagsledare aktivt satsar på att bryta ingångna avtal med fackföreningsrörelsen så finns det inget annat alternativ än stridsåtgärder. Ge dig inte in i leken om du inte leken tåler, och framför allt sluta upp med att påstå Videomix är ett litet företag som som saknar möjlighet att ge sina anställda avtalad lön. I Lund finns det tre stycken butiker vad jag vet, och företaget har också genomgått en ganska aggressiv expansionfas under de senaste åren. Sluta också upp med att påstå att facken ägnar sig åt maffiametoder det fåtal gånger de överhuvudtaget protesterar mot raserandet av arbetsrätten i vårat land.

7 thoughts on “Videomix

 1. Du har alldeles rätt! Videomix är så vitt jag vet den största företaget för uthyrning av film åtminstonde i södra Sverige. De har som du påpeka flera butiker i Lund. I en liten stad som Landskrona har de två (hade när jag bodde där iaf). När jag började hyra på Videomix fanns de i Landskrona och Falkenberg, och det var inte så många år sedan. Nu finns de överallt.

 2. Helt rätt Ruthger! Videomix ägare måste vara en tämligen inkompetent företagare som inte klarar att driva sina butiker på lika vilkor som andra i branschen. Jag slutade handla på Videomix i samband med konflikten i höstas, men jag kommer inte börja handla där igen, aldrig. Nu vet jag vad ägaren är för en typ.

 3. Frågan är vad de anställa ansåg om konflikten, vad de tyckte om sina arbetsförhållanden? Eller det var ingen som frågade dem utan facket bara bestämde sig för nu ska det vara våran väg eller ingen?

  Om de anställda for illa så håller jag givetvis med facket, var fallet INTE så… ja då kommer ju snacket om maffia snart på plats igen.

  Facket spelade ut sin roll för många år sen, idag är de bara en lika god kålsupare som de som de säger sig bekämpa. Ska man slåss för facket finns bara SAC som fortfarande iallafall försöker att inte tappa tråden.

 4. Oavsett vad man tycker om fackets ledare och deras förmåga att välja slagfälten, så kvarstår det faktum att facket är det enda skydd som finns mot fullständig exploatering av de anställda. Vi har uppställda spelregler, och det kan inte sluta särskilt bra när arbetsgivarna ensidigt väljer att helt och hållet strunta i dessa regler.

  Jag tror inte på myten om den bra arbetsgivaren (mycket av egen erfarenhet), särskilt inte när det gäller ett så stort företag som Videomix. För hos ett så stort företag är de anställda bara siffror i en budget och ingenting annat, å att då i en tid av irrationaliseringar stå helt utan ett fack är verkligen inte bra. Dessutom är det ytterst besvärande när de som använder maffiametoder anklagar den andra sidan för att använda maffiametoder. För tyvärr är det så att näringslivet börjar alltmer likna en maffia, där den bra arbetsgivaren är ett undantag som bekräftar regeln, när det borde vara tvärtom.

  Av dessa orsaker har facket knappast spelat ut sin roll, utan de är snarare viktigare än någonsin. Det som är tragiskt med facket idag är inte metoderna eller att det skulle ha spelat ut sin roll (det kan det aldrig så länge gangsterkapitalismen fortsätter att regera enväldigt). Det som är tragiskt är att vi får färre och färre och större fack, allt i irrationaliseringens tecken.

 5. Återigen så undrar jag hur de anställda såg på konfilkten? Var de inblandade eller blev de ”tvingade” av facket? De intervjuer jag läst så var det inget större fel på arbetsförhållanden på Videomix.

  Som sagt finns bara SAC för min del som fortfarande är ett riktigt fackförbund, sen har givetvis även de sina brister.

  Gangsterkapitalism är ett ord jag ser rakt igenom då vi inte riktigt har samma syn på kapitalism.

 6. Att komma med frågan ”hur de anställda såg på konflikten” är inte relevant. Återigen: Videomix är ett väldigt stort företag och därför är de anställda bara siffror på ett papper, och inte människor. Det är omöjligt för Kent Larsson att veta vad de anställda tycker i frågan helt enkelt. Det är ungefär lika lätt som det är för Elgigantens VD att veta exakt vad du tycker om att jobba där (detta är förstås oavsett om du är missnöjd eller inte).

 7. Element Five: Jag vet hur det ligger till. Det var de anställda som kallade in facket, facket kommer aldrig in av sig själv som en del verkar tro… LÄS: salladsbaren. Påstå att facket agerar maffia är bara ett sätt för högern att misskreditera den fackliga rörelsen.

Comments are closed.