Om massmord, utvidgade självmord och mediahysterins offer

Kom hem efter jobbet idag (i natt – klockan var 21:45) och läste om morden på en skola i Finland. Givetvis är dådet bortom allt försvar; vill du begå självmord så skall du bara ge dig på dig själv, inte alla runt omkring dig. Vad jag däremot reagerar på är hur folk i allmänhet reagerar. Att folk får för sig att massmord är något nytt under solen, eller för den delen att så kallade utvidgade självmord är det (exempelvis då ”Virginia Tech”). För mig dyker då upp den självklara frågan: kan folk aldrig få för sig att slå upp en historiebok? Måste faktiskt påpeka att dagens utvidgade självmord i Finland endast av slumpen är det värsta i nationens historia. För ungefär 5-10 år sedan var det faktiskt en person som sprängde sig själv till döds i ett varuhus i exakt samma land; endast slumpen gjorde att antalet dödsoffer blev färre än i det aktuella dådet.

Jag måste också framhålla att massmord inte är en ”amerikansk” företeelse. Värre dåd än ”Virginia Tech” har inträffat i bland annat Australien där Martin Bryant sköt ihjäl 35 personer och skadade 39 i mitten av 1990-talet. Bryant själv har inte kunnat lämna någon förklaring till varför han gjorde som han gjorde. En dag som denna känns det faktiskt nödvändigt att lista de värsta massmorden i svensk historia bara för att någon skall ha något att jämföra med.

  1. Den skånske extra ordinarie fjärdningsmannen Tore Hedin toppar allt jämnt den svenska listan med sina 9 offer under natten till den 22 augusti 1952. Summan av antalet människor som fallit för Hedins hand blev dock 11 om man räknar honom själv och det mord han begick året innan.
  2. Tvåa kommer förstås Mattias Flink som dödade 7 personer i Falun.
  3. Trea kommer John Filip Nordlund som sköt, slog och högg ihjäl 5 personer ombord på färjan Prins Carl den 17:e maj år 1900. Observeras bör dock att om Nordlund hade haft tillgång till dagens vapen hade han förmodligen tagit livet av de andra 8 som han bara skadade allvarligt. När han satt och väntade på sin avrättning i fängelset i Västerås så var han dessutom nära att döda två fängelsevakter. Han avrättades den 10 december 1900 dömd för fem mord och tio mordförsök (samt fjärde resan stöld).
  4. På delad fjärdeplats kommer tre personer. Tommy Zeathreus, Nils Peter Hagström och Fredrik von Sydow. Samtliga med fyra offer på sitt samvete, även om det är frågan om olika omständigheter. Zeathreus sköt in i en krogkö och dödade 4 men kunde lika gärna dödat fler. Hagström blev tagen på bar gärning när han höll på att stjäla saker från en familj som han hade övernattat hos. Resultatet blev att han högg ihjäl samtliga med en rakkniv; dådet går under benämningen Glimmingemorden och skedde i januari 1886 – Hagström avrättades den 30 mars 1887. Fredrik von Sydow å sin sida kom i konflikt med sin far, vilket slutade med att han slog ihjäl denne och dennes två hushållerskor med ett strykjärn för att senare under dagen (och inför publik) ta livet av sig själv och sin hustru Ingun von Sydow på restaurangen Gillet i Uppsala. Detta skedde 1932.
  5. Wetterlindsdramat i Göteborg 1887 förtjänar också att nämnas, mycket för att det i detta fall också var slumpen avgjorde att Wetterlind endast blev trippelmördare. Under rubriken ”Blodsdramat på Majorna” kan man följa Wetterlinds framfart i Göteborgsposten. Wetterlind led av kraftiga vanföreställningar och spärrades sedermera in på Hospital där han också dog 1910.

Det blir 7 fall under 130 år i Sverige. Inte en enorm siffra, men likväl värd att lyfta fram för att visa på att det, även i ett relativt lugnt land som vårat, sker sådana med jämna mellanrum. Så nej, Aftonbladet. ”Nu sker det i Norden” är en lika falsk rubrik att lyfta fram som 90 procent av era egna rubriker – det är ytterst korkat att välja denna som exempel bland alla blogginlägg som säkert gjorts om denna händelse. Massmord har skett många gånger på våra domäner och kommer att ske flera gånger till. Samma sak med utvidgade självmord, särskilt när samhället utvecklas mot en osannolikt monstruös konstruktion där det till och med skall ekonomiseras med andetagen. Vi väljer vilket samhälle vi skall leva i, och så länge vi väljer detta samhället så kommer vi att få dras med denna typen av händelser. Till och med under folkhemmets dagar gick det inte att förhindra, som ni kan se ovan. Å förresten, ni hade lika dålig koll på fakta då. Vän av ordning kan läsa Aftonbladets förstasida från den 23 augusti 1952 och se själv. Som ni också kan notera så skrämde inte dödsstraff massmördarna heller. Flera fall ägde faktiskt rum under en tid då vi hade dödsstraff i lagboken.