Blu-ray? Men dra åt helvete…

I vår icke så ståndaktiga marsch mot 1984 och den sköna nya världen så har vi fått veta att Blu-ray-tekniken skulle vara lösningen på vårat icke-existerande suktande efter bättre bildkvalitet. Problemet är bara att Blu-ray-tekniken inte ger konsumenten någonting. Eller rättare sagt – det är så att nackdelarna är så många att fördelarna bli totalt ointressanta. Det idiotiska regionssystemet finns kvar. Bara lite mera ondskefullt denna gången. Ägnar man sig åt förändringar av spelaren som inte passar tillverkaren, riskerar man att spelaren slutar fungera om man spelar en skiva som passar Sony’s världsbild. Möjligheter att skapa virus för ens blu-ray-spelare (varför???). En sinnessjukt ful logotyp och möjligheter till rootkits.

Är det här något som är mer användbart än DVD-spelaren? Knappast – snarare mindre och mindre och mindre användbart och en hyllning till Orwell och Huxley som de knappast hade velat ha… Jag är inte beredd att betala det här priset för bättre bildkvalitet (som det givetvis krävs en å så mycket bättre TV för att se)… Det här är inte framsteg… Det är snedsteg…

Wikipedia om Blu-ray Disc

4 thoughts on “Blu-ray? Men dra åt helvete…

  1. Blueray och även till stor del HD-DVD är båda betydligt mer konsumentfientliga tekniker där tillverkarna oförmydförklarar kunderna och ser dem som problem. Ungefär som musikbranschen gör idag med sina DRM skydd… Från är om egentligen BD och HD-DVD, eller för den delen den billigare samt aningen friare varianten HD-VMD behövs? Vad ska vi med de prylarna när vi kan ladda hem HD-film direkt i datorn och visa på inkopplad Plasma/LCD tv?

  2. Jag tycker inte alls om kvalitén på blueray. Riktigt äcklig flouroserande vit, som gör att jag känner mig yr. Det vita blir liksom alldeles förmånga färger. Detta trots vi testat det på olika TV apparater och med olika inställningar.

  3. En intressant sak är att en blu-rayspelare som tex Ps3 skalar upp även DVD filmer till en kvalité som kan göra nästan vem som helst nöjd. Alltså behöver man inte köpa dyra blu-ray filmer likväl.

  4. Det där med att skala upp bilden är bara ett sätt för tillverkarna att få konsumenterna att tro att de köper en ”HD ready DVD spelare”, vilket ju inte existerar. Det kan säkert fungera och bli snyggt till viss del, men i grund och botten är det 720×576 som är DVD kvalité, uppskalad eller inte. Har man en gång beskådat 1080 HD så låter man sig inte luras av uppskalad standard dvd. HD-TV är jäkligt bra, men de system som erbjuder uppspelning av materialet suger ur konsumentsynpunkt.

Comments are closed.