Avskaffa rätten till studiemedel och inför terminsavgifter

Eller sluta hyckla med verkligheten. För det är så att för en person utan ett brett kontaktnät (som helst skall vara upprättat innan skolgången) är rätten till studiemedel/studielån snarare en boja kring foten än något bra. Framför allt med det nuvarande helt horribla återbetalningssystemet. För vad är egentligen förmånen med att man lånar ut pengar till höger och vänster utan någon som helst säkerhet, när återbetalningen skall oavsett betalningsförmåga och alltid (jag menar alltid) i tid?

Blir lika irriterad varje gång över studentkårsrepresentanter som gör kampanjer för höjt studiemedel utan att överhuvudtaget ens tänka igenom var själva problemet ligger. Okej, jag förstår poängen. Gärna högre studiemedel (även om 7 300 kr borde räcka mer än väl till en månad – 6 700 kr räckte alldeles fint för mig). Men först måste ni attackera själva problemet som nullifierar det svenska utbildningssystemet, nämligen CSN’s nya återbetalningssystem. Jag menar… Vad är vitsen med ett system där man måste ha jobb inom ett halvår efter examen – annars kan man lika gärna gå och skjuta sig själv? Paragrafen med nedsättningsmöjlighet av studielånet är bara rent skitsnack… Med en inkomst på över 96 000 före skatt så skall du betala tillbaka minst 800 kr i månaden (om man då utgår från att utbildningen tagit tre år att genomföra). Ekvationen håller inte… 96 001 kr om året före skatt ger nämligen en månadsinkomst på drygt 5 400 kr efter skatt. Säg vem som har råd att lägga 800 kr i månaden på sitt studielån då? Detta är den verkliga orättvisan när det gäller studiemedel, inte det faktum att man bara får ut 7 300 kr innan man studerar, utan att man ens riskerar att tvingas leva på 4 600 kr i månaden efter fullgjord examen. Systemet är helt klart i obalans. Därför har bara ensak att säga – återinför det gamla systemet, eller ge fan i att låna ut pengar… Dessutom är CSN definitivt inte ett företag och jag är absolut inte deras kund. Eller som en vis man uttryckte sig på sin t-shirt en gång; ”CSN makes smart people wanna smoke crack!”.

Så fram för lite ärlighet istället för bedrägeri. Bättre med inget studielån alls än att låna på ovanstående villkor, särskilt i ett land där värdet av högre utbildning har devalverats enormt genom att socialdemokraterna har fört krig mot statusen i att ha en utbildning överhuvudtaget. Detta samtidigt som de har flyttat upp alldeles för många gymnasieutbildningar på högskolenivå…