Några dagar i Köpenhamn

För vissa kan det tyckas märkligt att man bara sådär tar och åker över till Köpenhamn och övernattar två nätter på ett vandrarhem. Detta är dock hur jag tillbringade de senaste två dagarna, något som har mer eller mindre utvecklats till en tradition.

Tidigare har jag sovit på vandrarhemmet Bella Höj som är ett ganska mysigt ställe, men denna gången blev det i stället den mindre mysiga (och betydligt större – kanske finns det en korrelation) vandrarhemmet i centrum. Det var inte en helt odelat positiv upplevelse, då vissa saker var klart sämre än på Bella Höj. Utsikten var dock väldigt imponerande (även om den så klart var bättre från 14:e våningen än från mitt rum på 4:e). Bitvis negativt var dock säkerhetsnojan (bra ibland – ibland inte bra) som mer eller mindre omöjliggjorde interaktion mellan gästerna på vandrarhemmet. Ett betydligt större minus var de snuskiga toaletterna, och det helt klart hade lagt mindre pengar på sådan utrustning där. De allmänna utrymmena var också väldigt sterila (trots att jag inte röker kom jag att sakna rökrummet på Bella Höj). Lite jobbigt för en övertygad landsbygdsfanatiker som jag var också allt motorljud, men det kan man egentligen inte klaga på (pga det fria valet av vandrarhem).

Dagarna förflöt i ett makligt tempo precis som det skall göra när man vill ta det lugnt, med undantag från första dagen då vi stressade till Medicinhistoriska Museet bara för att upptäcka att det faktiskt var stängt på tisdagar. Ovannämnda museum är annars ett viktigt besök för den som inte är alltför äckelmagad och intresserad av hur gårdagens barberare/medicinare/kirurger har blivit dagens läkare/kirurger.

En sak som förbluffar mig med Köpenhamns mer centrala delar är svårigheten att komma över falafel där. Denna optimala snabbmat för den som inte vill äta kött. Det tog ett bra tag innan vi hittade ett ställe som serverade denna typ av mat, och när man väl gjorde det så fick man nöja sig med pita-bröd (vilket jag har en aversion emot efter att ha sett ett promofoto med den äckliga gruppen The Wildhearts). Fram för fler falafelställen i centrala Köpenhamn! I övrigt så spenderades den mesta tiden med att dricka öl i parker vilket förstås inte är helt fel.

Slutligen har kommit fram till att Nedgång med Fintroll faktiskt är en ganska bra låt. Det kan aldrig bli för mycket att metal-spetsad humpaa!

One thought on “Några dagar i Köpenhamn

Comments are closed.