Att vara intet

Svårt att säga om jag lever upp till namnet på min domän. Kan dock ge en kortare förklaring till varför domänen existerar och varför jag har valt den. Det hela började med ett långt samtal strax innan Shelter/DOLL spelningen på Eloge i Vänersborg en höstdag år 2000. Jag hade i samband med att jag började på högskola första gången 1998 på det stora hela givit upp mina tidigare straight edge ideal (förutom vegetarianismen som egentligen inte hade med det hela att göra).

För den som inte vet det så är ”straight edge” en subkultur inom punken, definierad av Minor Threats låt ”Straight Edge” med följande text;

I’m a person just like you
But I’ve got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I don’t even think about speed
That’s something I just don’t need

I’ve got the straight edge

I’m a person just like you
But I’ve got better things to do
Than sit around and smoke dope
‘Cause I know I can cope
Laugh at the thought of eating ludes
Laugh at the thought of sniffing glue
Always gonna keep in touch
Never want to use a crutch

I’ve got the straight edge

Ett annat mantra är texten till ”Out of step (with the world)”;

(I) Don’t smoke
Don’t drink
Don’t fuck
At least I can fucking think

Jag och Thomas hade beslutat oss för att återuppta vårat filmskapande som vi hade hållit på med under tonåren. Som alla som gör något annorlunda i Laholm hade vi fått vår beskärda del häckel för våra filmer (som jag medger att inte höll alltför hög kvalitet – men å andra sidan var vi tonåringar med billigaste videokameran, en Amiga 500 med expansionsminne (1mb totalt internminne) och två videobandspelare att klippa med). Nå väl – jag och Thomas vi hade båda fastnat rejält för filmen ”The Big Lebowski” (en av de filmer som jag har både på VHS och DVD – tror att jag har sett den minst 20 ggr om inte mer). I filmen så finns det ett gäng töntiga tysk-amerikanska synthpoppare som kontinuerligt kallas för nihilister, vilket gjorde att vi fastnade för namnet Nihilist Productions. Något år senare när jag fått mitt hittills enda halvriktiga jobb så registrerade jag domänen nihilist.info (.net,.com,.org var redan upptagna och .se var inte ett alternativ på den tiden).

De senaste åren har vårat filmskapande tyvärr gått på tomgång och utan denna kreativa output har livet tyvärr kommit att handla mer om högskolestudier. Inte så farligt egentligen – problemen börjar dock komma när högskolan blir en livsstil och inte en utbildning. I samband med detta har somrarna finansierats med a-kassa, vilket i stort sett har urholkat meningen med ens existens (en varning till alla; gå inte till vissa institutioner – om det inte är ett absolut tvång). Så där ser min situation ut idag och jag kommer allt närmare till att vara intet för varje dag som går. Idag har definitivt inte en av min ljusaste stunder… Men det som började som en rolig anekdot har i alla fall kommit bra mycket närmare att bli sanningen.

Vad är nihilism egentligen?

One thought on “Att vara intet

Comments are closed.